Zpět na články

Na co si dát pozor při výběru kosmetiky pro novorozence?

Péče o novorozence by měla být jednoduchá, přirozená a bezpečná. Přemíra přípravků tomu neprospívá, naopak – může zatěžovat nezralou pleť. Potřebuje krátké ingredience, jemné receptury a ingredience bohaté na živiny. Přírodní kosmetika je rozhodně tou nejlepší volbou, protože všechny tyto podmínky splňuje a reaguje na každou potřebu dětské pokožky. Podívejte se, jakou kosmetiku pro novorozence vybrat a dozvíte se o některých základních produktech, které vám značka „Cztery Szpaki” může doporučit pro každodenní péči o zdraví vašeho miminka.

Klíčové předpoklady kosmetické péče o miminko

Při přípravě na příchod dítěte se rodiče snaží pořídit nejlepší výbavičku, aby jim na začátku společné cesty nic nechybělo. Jedním z důležitých prvků tohoto projektu je nákup té nejlepší kosmetiky pro každodenní péči o citlivou dětskou pokožku. Je známo, že potřeby jemné pokožky malého člověka jsou zcela jiné než potřeby několikaletého nebo dospělého.

 V počáteční fázi vyžaduje pokožka dítěte zvláštní pozornost a péči – péče v této fázi má velký význam pro následné zdraví pokožky či jejích případných onemocnění.

Jak tedy k tomuto tématu přistoupit a co pořídit, aby v dětské kosmetické výbavě nic nechybělo? Pokud se soustředíte na to, abyste na nic nezapomněli, rozhodně to nepřehánějte s množstvím přípravků – jejich přemíra není dobrá. Dermatologové doporučují opatrnost a umírněnost. Novorozené dítě nepotřebuje tucet různých produktů pro různé části těla. V péči o novorozence rozhodně funguje rčení, že méně je více – stačí pár kosmetických přípravků, ale musí být dobré a bezpečné pro pokožku. Až je budete vybírat, snažte se nenechat zmást přemírou pěkných, barevných obalů, z nichž každý slibuje péči o pokožku vašeho miminka jako žádný jiný a nic jiného. Nenechte se ovlivnit oblíbeností jednotlivých značek, doporučením přátel či cenami konkrétních produktů – žádná z těchto podmínek nezaručuje bezpečnost a kvalitu produktu. Pro novorozence je důležitá pouze jedna věc: SLOŽENÍ kosmetiky.

Jaká kosmetika pro novorozence je nejlepší?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá a krátká: přírodní. Dětská pokožka by neměla být vystavena složkám, jako jsou SLS, SLES, umělá barviva a příchutě, parabeny, silné konzervační látky, silikony nebo látky odvozené z ropy. Mohou být zdrojem podráždění, zarudnutí, alergických reakcí nebo zánětů, zejména proto, že pokožka novorozence je ještě nezralá, tenká a jemná. Vsaďte na přírodní kosmetiku s krátkými bezpečnými složkami – dále v textu vám doporučíme konkrétní přípravky.

Kromě jemných přípravků na mytí tělíčka novorozence a hydrataci pokožky si kupte fyziologický roztok na omývání očí novorozence (vyplatí se také spřátelit se fyziologickým roztokem na čištění nosu a uší), ochranný krém nebo mast proti opruzeninám ( při každé výměně plen by měl být aplikován specifický přípravek proti opruzeninám) a vlhčené ubrousky. Užitečné jsou také sterilní gázové polštářky. K péči o pupík není potřeba žádná speciální příprava.

Přírodní složky - podpora v péči o dětskou pokožku

Chcete se dobře starat o dětskou pokožku? Sáhněte po dobru, které plyne z přírody. Přírodní kosmetika je založena na aktivních složkách pocházejících z rostlinných másel a olejů bohatých na vitamíny, rostlinných extraktech a extraktech a také zklidňujících látkách. To vše znamená, že tento typ přípravků čistí, vyživuje, hydratuje a zklidňuje a posiluje citlivou dětskou pokožku a chrání ji před vnějšími faktory. Přípravky na pokožku kojence a novorozence by měly být přizpůsobeny věku dítěte – ujistěte se, že kosmetika je označena jako kosmetika, kterou lze používat od prvních dnů života. Dobrou volbou jsou i hypoalergenní produkty – mají pečlivě vyvinuté receptury, které jsou šetrné a nezpůsobují alergie. Takové produkty by se však neměly používat nadměrně. Pokud má dítě zdravou pokožku a nepotřebuje speciální péči, bude stačit tradiční jemná kosmetika pro novorozence.

Kosmetika pro novorozence v provedení značky Cztery Szpaki

Prohlížíte si webové stránky, čtete další články, narážíte na různá doporučení a máte pocit, že se v tom všem začínáte ztrácet? Zhluboka se nadechněte a uvolněte se. Jste na místě, kde najdete dobrou kosmetiku pro vaše dítě. Máme několik produktů navržených s ohledem na ty nejmladší. Jsme hrdí na to, že jsou často doporučovány na předporodních kurzech a že o nich od novopečených rodičů slyšíme tolik pěkných slov. Seznamte se s našimi hrdiny, kteří vyživují pokožku a zklidňují podráždění a každý z nich ji účinně hydratuje.

Pečující olejíček Kačenka

V čem koupat novorozeně? Právě v Kačence. Kačenka je pečující olejíček pro jemnou dětskou pokožku, který lze používat od prvního dne života. Ideální jak pro koupání, tak pro masáž těla. Složení je krátké a každá ze čtyř složek (tři z nich jsou rostlinné oleje) dává ze sebe to nejlepší. Základem je slunečnicový olej, který posiluje přirozenou ochrannou bariéru pokožky, čímž zabraňuje ztrátě vody z pokožky a chrání ji před znečištěním životního prostředí. Tento olej má protizánětlivé vlastnosti, regeneruje pokožku a zanechává ji jemnou. Olej z meruňkových jader je zodpovědný za rychlou absorpci kosmetiky a nedostatek mastné vrstvy. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamín A, díky čemuž pokožku zklidňuje, vyživuje a vyhlazuje. Olej z pšeničných klíčků působí jako změkčovadlo bohaté na vitamín E. Stará se o správnou úroveň hydratace pokožky, zjemňuje ji a podporuje regeneraci epidermis, což je důležité zejména při případných oděrkách či vysušení. Měsíčkový macerát je zase zodpovědný za posílení přirozeného lipidového pláště pokožky a zanechává pokožku jemnou a hladkou. Tento starlingový pečující olej je uzavřen ve skleněné lahvičce s praktickým rozprašovačem.

Mýdlo Medvídek s lanolínem a Medvídek s veganským lanolínem

Od prvního dne života můžete mít u sebe i Medvídka s lanolínem. Tuhé mýdlo je extrémně univerzální a extrémně jemné, pěna je příjemná a vůně je velmi lehká.

Složení obsahuje kokosový olej, který zajišťuje správnou úroveň hydratace pokožky a zajišťuje její elasticitu, ricinový olej regeneruje pokožku a zklidňuje podráždění a olivový olej, který udržuje optimální úroveň hydratace a činí dětskou pokožku jemnou a hladkou.

Bambucké máslo vytváří přirozenou a účinnou bariéru proti negativnímu působení škodlivých vnějších faktorů, zatímco lanolin získaný z ovčí vlny čistí, promašťuje a chrání.

Po staletí se používá v krémech a mastech. Vytváří na povrchu pokožky lehký film, který chrání pokožku před ztrátou vody. Pokud však nemáte rádi lanolin – máme alternativu.

Je to Medvídek s veganským lanolínem, který se skládá ze směsi bambuckého másla, glycerolových esterů pryskyřice a kalafunové kyseliny a nezmýdelněné frakce olivového oleje.

Přírodní tekuté mýdlo Bombelek

Bojíte se, že vám dojdou ruce, abyste dítě ve vaně zároveň podepřeli a ještě drželi tuhé mýdlo Medvídek ve svých rukou? Existuje způsob, jak to vyřešit: tekuté mýdlo v lahvičce (samozřejmě skleněné, protože méně odpadu je jednou z našich hlavních hodnot) s účinnou pumpičkou. Bombelek lze aplikovat na pleť od prvního dne života a výzkumy, které ochotně podstoupil, potvrzují, že v péči o citlivou pleť bude fungovat perfektně. Vydrží dlouho, protože - na rozdíl od mnoha drogérkových produktů - jde o bohaté a účinné složení složek cenných pro dětskou pokožku. Mýdlový základ, skládající se z mj. z glycerinu, kokosového oleje, olivového oleje a cokamidopropylbetainu (který vzniká z mastných kyselin z cukrové řepy a kokosu), vyživuje pokožku a chrání ji před vysušováním. Pokožka je čistá a jemná na dotek. Přidali jsme panthenol, který také zajišťuje optimální hydrataci a zklidňuje pokožku. Výtažek z květu měsíčku lékařského a výtažek z oleje z listů jitrocele zklidňují, hojí, chrání a regenerují pokožku. Třešničkou na Bombelku je vůně. Vyzkoušeli jsme jednoznačnou kombinaci levandule a zahradního kopru. Toto éterické duo vyústilo v bylinkovo-květinové aroma. Je lehký a uvolňující, uklidňuje a pomáhá usnout. Pro miminka je zcela bezpečný. Dobrou zprávou je, že mýdlo můžete použít i jako šampon na vlasy.

Hypoalergenní tekuté mýdlo

Pokud je vám však blíže tekuté mýdlo bez éterických olejů a k tomu potřebujete produkt, který prošel dermatologickými testy na nealergenní vlastnosti a snižuje riziko podráždění na minimum –hypoalergenní tekuté mýdlo se vám klaní. Jedná se o další ze schopných tekutých mycích prostředků. Je velmi účinné, rychle pění a snadno se oplachuje. Poradí si s výzvami, které představuje velmi citlivá pleť na kosmetiku. Jeho složení je přírodním kvintetem látek, které čistí a pečují o pokožku, což zajišťuje její jemnost, hydrataci a hladkost. Pokud vaše dítě nemá sklony k alergiím, ale bojujete s dočasnými kožními problémy – bude to také dobrá volba.

Bambucké máslo

Čisté bambucké máslo je oblíbené, ale zatím se netěší takové oblibě a uznání, jaké by si zasloužilo. Přitom je to úžasná surovina, která má spoustu využití a je schopná nahradit většinu kosmetiky. Pokud vás jeho možnosti zajímají, podívejte se na článek o využití bambuckého másla na obličej a tělo. Shea je zcela přírodní a hypoalergenní, můžete jej bez obav používat od prvního dne života vašeho dítěte. Je to produkt s vynikajícími hydratačními, promašťujícími a změkčujícími vlastnostmi. Můžete ho použít jako ochranný krém pod plenu a natřít na případné oděrky v tříslech - je to kouzelník na zklidnění podráždění a odřenin, pomáhá i při opruzeninách. Bambucké máslo se bude hodit na promaštění obličeje miminka, ochrání jej před chladem, větrem a sluncem (pak působí jako lehký hydratační krém). Přípravek má kompaktní konzistenci, takže aby se hustá kosmetika nevtírala do jemné pokožky tělíčka miminka a usnadňovala život sobě i jemu, je nejlepší přidat do koupele trochu rozpuštěného másla. Udělá svou skvělou práci a bez námahy!

Těchto pár základních kosmetických přípravků umožňuje komplexní péči o novorozence. Je také vhodnou kosmetikou pro miminka. Podle některých doporučení se vyplatí sáhnout po produktech s příslušnými certifikáty Dětského zdravotního ústavu, Ústavu matky a dítěte nebo Národního hygienického ústavu. Zde je ale situace podobná jako u certifikátů pro bioprodukty – existuje mnoho přípravků, které nemají příslušné razítko na obalu, ale jsou bio a mohou mít dokonce lepší složení než ty s příslušným označením (podrobněji jsme o tom psali v článku o certifikátech pro přírodní a bio kosmetiku). Ne všechna pozoruhodná kosmetika pro kojence a novorozence má schválení konkrétních institucí, ale jejich složení a pověst výrobce hovoří dostatečně silně ve prospěch těchto přírodních přípravků. Jejich použití umožňuje pečovat o jemné tělíčko tím nejlepším možným způsobem. Správnost této cesty je vidět na dětské pokožce, která je dobře upravená, zvlhčená a vyživená.