Zpět na články

Má kosmetika pohlaví?

Je možné a vyplatí se dělit kosmetiku na tu určenou pro ženy a muže? Hranice mezi tím, co je určeno pro ženy a tím, co je určeno pro muže, se po staletí stírá. Nejlepším příkladem je móda – zpočátku typicky pánské oblečení nebo boty se postupem času staly neodmyslitelným prvkem dámského šatníku a naopak. S kosmetikou je to podle nás podobné – je těžké jednoznačně identifikovat typicky mužskou nebo typicky ženskou kosmetiku. Je to těžké, protože žádný konkrétní produkt není přizpůsoben konkrétnímu pohlaví, ale spíše typu pleti, vlasů nebo konkrétním kožním problémům. Hledáme kosmetiku, která bude odpovědí na naše problémy s péčí, ne na naše pohlaví. Každý, kdo chce pečovat o zdravý vzhled své pokožky, by se měl zaměřit především na přírodní ingredience – kvalita ingrediencí obsažených v kosmetice je velmi důležitá.

Mužská a ženská pokožka

Je rozdíl ve struktuře pokožky mužů a žen? Každá kůže, bez ohledu na pohlaví, se skládá ze tří vrstev: epidermis, dermis a podkoží. Ovlivňují ho hormony produkované naším tělem – u obou pohlaví rozdílné. Významné jsou i anatomické rozdíly. Muži mají větší hustotu cév a více mazových žláz, jejich pokožka je více vystavena kožním problémům (akné, černé tečky, záněty) nebo hyperhidróze. Mužská kůže je silnější než ženská a pokrytá více chloupky. Mužská pokožka je bohužel často drsná, nepříjemná na dotek, až mozolnatá. Muži mají mastnou pleť, takže nemají sklony k suché pleti. Ženy mají naopak častěji suchou a citlivou pokožku, ale trpí lehčími kožními problémy. Mnoho žen má problém s elasticitou pokožky, což souvisí s častými hormonálními změnami (menstruační cykly, těhotenství). U mužů zase testosteron pozitivně působí na kolagenová vlákna, díky nimž je pokožka pružnější. I přes naše odlišnosti může mít každý z nás krásnou a zářivou pleť, klíčová je každodenní péče a pravidelné používání správně vybrané a účinné kosmetiky plné cenných ingrediencí.

Jakou kosmetiku pro muže a ženy používat?

V pánské i dámské koupelně by měla být základní kosmetika na obličej, pleť, vlasy a intimní partie. Většinu lidí hned napadne gel na obličej, mýdlo nebo sprchový gel, šampon a kosmetika na intimní místa. Všechnu tuto kosmetiku samozřejmě můžete používat, ale my jako mýdlárna Cztery Szpaki jsme pro minimalizaci kosmetiky používané pro každodenní péči, výběr přírodních surovin a myšlenku zero waste. Mezi našimi produkty najdete univerzální, víceúčelovou kosmetiku.

Náš bestseller Superkostka bude perfektní pro péči o všechny výše uvedené oblasti. Není divu - Super kostka je královnou všech kostek. A produkt, který je definicí zero waste. Představte si, že si na cestu balíte kosmetickou taštičku. Vhodíte: šampon, sprchový gel, gel na obličej, gel na intimní hygienu, pěnu na holení ...

A nyní stejný scénář se Superkostkou: pouze ji zabalíte. No a možná deodorant ;) Konec příběhu.

O tom byl koncept této formule – kostka měla být šikovná, multifunkční, možná univerzální, výkonná a veganská. A tak to je. Úspěšně nahrazuje několik pečujících produktů - ve prospěch planety, peněženky a prostoru v kosmetickém kufříku. Proto je to perfektní sváteční kosmetika.

 

Všechny ingredience obsažené v Superkostce jsou skvělé pro péči o pokožku celého těla (včetně obličeje a intimních partií) a vlasy (včetně chloupků na obličeji). Jeho neparfemovaný základ je založen na jemných rostlinných čisticích látkách a vyživujících máslech a olejích (obsahuje mimo jiné kakaové máslo, slunečnicový olej, bambucké máslo, murumuru máslo), které regenerují pokožku a vlasy a pomáhají udržovat optimální hladinu hydratace.

Superkrém pro speciální úkoly bude skvělým doplňkem takové péče. V naší nabídce najdete nejen šampony, ale i mýdla na vlasy. Každý z nás si podle nás musí najít svůj způsob péče, ověřit si, co přesně funguje a slouží naší pleti. Základem zdravého vzhledu je pravidelná péče – to, zda se zaměříme na pánskou či dámskou kosmetiku, je druhořadé (přesněji řečeno je až na samém konci faktorů určujících, zda budeme produkty kupovat a používat).

Pánská kosmetika pro ženy

Pojďme vyvrátit některé mýty o pánské kosmetice. Často se setkáváme s mýtem, že některé kategorie pánské kosmetiky mají lepší složení, déle dávají pocit svěžesti a jejich vůně je intenzivnější. Mezi nejčastěji doporučovanou pánskou kosmetiku pro ženy patří deodoranty a sprchové gely a také pěny na holení (v případě žen na jakékoli chloupky kromě vousů na obličeji). Podle nás je to vše otázka individuálního přizpůsobení se pleti. S tím prvním se pojí ještě jeden mýtus - kosmetiky pro muže je na kosmetickém trhu méně, a proto je kvalitnější. Ve skutečnosti je to vše o složkách kosmetiky a samotném výrobci (filozofie značky, hodnoty). Jediné, s čím můžeme souhlasit, je, že kosmetika pro muže se skládá z úplně jiných vonných tónů než ta pro ženy. Ve skutečnosti je tento trend viditelný. Na používání pánské kosmetiky pro ženy a dámské kosmetiky pro muže však není nic špatného - pokud je na nás vůně uklidňující, dobře si ji asociujeme a chceme jen tak vonět, nemá cenu se dívat na etikety, zda je to dámský nebo pánský výrobek (vždy se však podívejte na složení na etiketách!). Je také na místě si uvědomit, že kosmetika pro ženy má velmi často poutavější obaly a lépe se propaguje, ale to je dáno tím, že konkurence je velmi silná.

Odvážné pánské duo nemusí být nutně pánské

Mýdla od Cztery Szpaki jsou vyráběna na základě originálních receptur a jsou vyráběna řemeslnými postupy, za použití přírodních surovin té nejvyšší kvality. Mezi naši ikonickou kosmetiku patří sada Mužné duo, která se skládá ze dvou přírodních mýdel: Valibuk a Valihora. Nebojte se nepřízně osudu, set bude podle našeho názoru dobrý jak pro ženskou, tak pro mužskou pokožku. Mýdlo Valibuk je ideální pro péči o pokožku obličeje a těla. V jeho složení najdete aktivní uhlí, které důkladně čistí a pomáhá zbavit se černých teček (skvělá varianta pro muže i ženy, kteří mají tento problém s pokožkou). Zelená vrstva byla obohacena o bobkový vavřínový olej, jinak známý jako vavřínový olej. Jeho přítomnost dělá z mýdla kosmetiku, která reguluje tvorbu kožního mazu, čistí pleť, uvolňuje póry, snižuje počet aknózních erupcí, zjemňuje pokožku a činí ji hladší, snižuje záněty. Po použití Valibuku je dobré použít tonikum nebo hydrolát pro obnovení správného pH pokožky.

Druhé z dvojice, Valihora, se bude hodit při péči o vlasy (a/nebo vousy). Super složkou mýdla je ricinový olej, který vděčí za svou slávu své úžasné síle: vlasy vyživuje, posiluje a jemně dodává lesk. Zároveň je zodpovědný za intenzivní a krémovou pěnu, která se skvěle hodí jako podklad pro holení chloupků na obličeji. Dámy (i když nejen) jistě ocení působení Valihory při depilaci nohou či podpaží.

Lehce lesní, lehce květinová a osvěžující vůně Vaihory se bude líbit pánskému i dámskému nosu. A to díky použití přírodních esenciálních olejů: levandule, borovice a máty, které dohromady vytvářejí unisex kompozici.

Jak vidíte – Odvážné duo lze úspěšně použít v ... duetu muž žena J

Unisex kosmetika vhodná pro obě pohlaví

Drtivá většina naší kosmetiky je určena jak pro ženy, tak pro muže (dámy asi nebudou potřebovat Brodomir olej na vousy, ale kdo ví, třeba pro tento zázrak najdete nějaké jiné využití). Některá kosmetika je určena pro speciální péči, například pleť s kožními problémy (dehtové mýdlo). Některou kosmetiku (například Odvážné duo) doporučujeme hlavně pro muže, ale to neznamená, že před odesláním kontrolujeme, kdo si ji objednal - tuto sadu můžete použít pro oba. Naši kosmetiku tvoříme tak, aby pokožka po jejím použití měla přirozený lesk a zdravý vzhled. Veškerá kosmetika je plná přírodních, cenných ingrediencí – ve složeních najdete přírodní oleje, másla a esenciální oleje. Unisex kosmetika od Mýdlárny Cztery Szpaki krásně vypadá, krásně voní, je ekologická a balená v duchu zero waste. Jak vidíte, rozhodli jsme se vytvořit kosmetiku, která se bude o uživatele starat komplexně. Usilujeme o kompletní, univerzální a přátelskou péči pod značkou Cztery Szpaki. Proto se naše nabídka nyní poměrně rychle rozrůstá a je stále bohatší. Stále však držíme palec na pulsu a dbáme na to, aby kvantita šla ruku v ruce s kvalitou.