Zpět na články

Co je rostlinný glycerin a kde se používá?

Glycerin se používá v různých průmyslových odvětvích a ve velkém měřítku. Čerpá z něj potravinářský, farmaceutický a kosmetický průmysl. Ten poslední uvedený jej oceňuje pro jeho značné pečující vlastnosti. Rostlinný glycerin dokonale hydratuje a regeneruje pokožku, chrání ji a vyhlazuje a také usnadňuje transport cenných složek do pokožky a má pomocný účinek v různých přípravcích. Ověřte si, co přesně tato oblíbená surovina způsobuje a kam ji naše značka „Cztery Szpaki” propašovala do svých receptur.

Co je to rostlinný glycerin?

Glycerin (také nazývaný glycerol) je organická chemická sloučenina patřící do skupiny vícesytných alkoholů. Může být syntetického nebo přírodního původu. V prvním případě vzniká jako výsledek oxidace propylenu získaného z benzínu. Ten druhý (přírodní) glycerin se získává z živočišného nebo rostlinného tuku.

Přírodní rostlinný glycerin se získává především ze sójových, kokosových a palmových olejů v procesu zmýdelnění těchto tuků. Glycerin je bez barvy a vůně, má lehce nasládlou chuť a konzistencí připomíná hustý sirup. Látka je hygroskopická, což znamená, že absorbuje vodu a zadržuje její částice – to je jeden z důvodů, proč je tak horlivě využívána kosmetickým průmyslem. Dobře se rozpouští ve vodě a alkoholu, a dobře se v něm rozpouštějí tuky.

Glycerin je v malém množství přítomen v některých druzích ovoce a zeleniny. Používá se také v potravinářství jako potravinářská přísada (má symbol E422) a jedním z jeho úkolů je omezování růstu patogenních mikroorganismů. Pomáhá také regulovat hustotu produktů a snadno vytváří vodíkové vazby s molekulami vody. Při nadměrné konzumaci může způsobit nežádoucí alergické reakce. Podává se orálně nebo rektálně, má projímavé vlastnosti, díky čemuž je nápomocný při zácpě. Proto se ve farmaceutickém průmyslu používá k výrobě laxativ, kupř. čípků.

Vlastnosti glycerinu

Kromě potravinářského a farmaceutického využití je rostlinný glycerin velmi často používán výrobci kosmetiky pro jeho široké pečující vlastnosti. Proč je tak oblíbený a vyhledávaný?

Toto jsou vlastnosti rostlinného glycerinu:

  •         surovina je vynikající zvlhčovadlo, což znamená, že pomáhá udržovat správnou úroveň hydratace pokožky a chrání ji před ztrátou vlhkosti a tím - před vysoušením a šupinatěním pokožky
  •         regeneruje, vyhlazuje a zjemňuje pokožku
  •         v nízkých koncentracích má promašťovací účinek, ve vysokých koncentracích má dezinfekční vlastnosti
  •         zlepšuje pružnost a hladkost pokožky
  •         lehce vyhlazuje pokožku a redukuje jemné vrásky
  •         zlepšuje pevnost zralé pleti
  •         díky němu mohou účinné látky obsažené v různých přípravcích proniknout hluboko do pokožky
  •         zklidňuje podráždění a podporuje hojení ran
  •         má antibakteriální vlastnosti
  •         chrání pokožku před nepříznivými vlivy vnějších faktorů
  •         používá se v péči o vlasy: zpevňuje prameny, vyhlazuje a zjemňuje je a usnadňuje rozčesávání
  •         funguje dobře jako pomocná látka v kosmetice, protože zabraňuje jejímu vysychání a dodává jí tu správnou hladkost; Přípravky se díky němu dobře roztírají a nerolují po pokožce
  • použitý ve výrobcích s etylalkoholem snižuje jeho vysoušecí vlastnosti

Všechna tato pozitiva a možnosti rostlinného glycerinu znamenají, že má široké uplatnění a je častou složkou kosmetiky pečující o obličej, tělo a vlasy a také make-upů.

Využití rostlinného glycerinu v kosmetice

Glycerin je díky svým hydratačním vlastnostem součástí mnoha přípravků pro suchou pleť a citlivou pleť (pro kterou je glycerin rozhodně lepší volbou než parafín). Najdeme ho v tělových mlécích, rtěnkách a hydratačních krémech na obličej, ruce a nohy. Je obsažen i v produktech určených pro zimní období, protože dobře chrání před nízkými teplotami a větrem. Je také složkou krémů proti vráskám, protože příznivě působí na napětí zralé pleti. Kosmetika s glycerinem je dar z nebes pro lidi, kteří bojují s kožními chorobami, mimo jiné s psoriázou nebo atopickou dermatitidou.

Glycerin je sice nekomedogenní, tedy neucpává póry pokožky a nevytváří tak černé tečky, ale může zhoršovat aknózní léze, protože se na něm daří bakteriím způsobujícím akné. Tento jev je spojen především se syntetickým a živočišným glycerinem; v případě rostlinného glycerinu k takovým situacím dochází mnohem méně často, nicméně lidé s aknózní, mastnou a smíšenou pletí by měli být při používání přípravků s glycerinem ostražití a pečlivě svou pleť sledovat.

Glycerin chrání epidermis před vysycháním, proto je obsažen v pleťových gelech a přírodních mýdlech na ruce a tělo. Jeho přítomnost je zvláště důležitá, pokud si často myjete ruce, protože je zvlhčí a zklidní.

Také při výrobě vlasové kosmetiky se rostlinný glycerin často používá pro své hydratační vlastnosti. Objevuje se v šamponech, kondicionérech a maskách pro péči o vlasy. Zabraňuje vysoušení vlasů, uhlazuje je a pečuje o konečky. Prameny díky němu získávají lesk a stávají se měkkými a příjemnými na dotek. Aby glycerin správně plnil svůj úkol, měl by se objevit ve společnosti změkčovadel – zabrání odpařování vlhkosti a krepatění.

Rostlinný glycerin ve výrobcích značky „Cztery Szpaki”

Jelikož je již všem známo, že glycerin je ušlechtilou složkou v produktech péče o obličej, tělo a vlasy, nebyli bychom to my, kdybychom po této surovině nesáhli. A ne jednou, ne dvakrát, ale mnohokrát. Použití rostlinného glycerinu je pro nás skvělé a obohacuje další receptury naší kosmetiky a jejich různé variace a varianty.

Tekutá mýdla

Bez ohledu na to, zda se častěji používají k mytí rukou nebo celého těla, v obou případech je důležité pokožku nevysušovat, ale naopak: hydratovat, vyhlazovat a zklidňovat případné podráždění - a to dělá glycerin v našich mýdlech.

Navíc je mírně zahustí, takže se snáze dávkují a déle vydrží. Pokud ještě neznáte špačková tekutá mýdla, spěcháme vám oznámit, že jsou přírodní a bohatá na cenné složky. Účinně čistí a krásně voní a máme je v nabídce v několika vonných verzích, jejichž vůně přesně odrážejí názvy jednotlivých produktů: tekuté mýdlo Kořeněná kola, tekuté mýdlo Citron a máta, tekuté mýdlo Jahoda a verbena, tekuté mýdlo Citronový eukalyptus, tekuté mýdlo Rozmarýn a mandarinka, tekuté mýdlo Pečené jablko (je sezónní produkt – musíte jej zachytit v době, kdy je čas na deku, jablečný koláč a kakao) a tekuté mýdlo Láska (voní smyslně a svěže jako naše masážní série Láska, hlavními tóny jsou zde pačuli, grapefruit a ylang-ylang), najdete u nás také tekuté mýdlo Dehet (je přítelem a záchranou pro lidi, kteří bojují s různými dermatózami), tekuté mýdlo Bobeš (pro miminka od 1 dne života) i Hypoalergenní tekuté mýdlo (bez zápachu, jemné, bezpečný).

Tělové balzámy

Dva balzámy, které nabízíme, jsou jedny z našich nejmladších potomků - produktů, ale máme z nich velkou radost. Jsou založeny na směsích olejů a extraktů, čerpají z přírodních ingrediencí, které se hojně vyskytují na polích, lukách a lesích – odtud názvy produktů. Jsou neuvěřitelně výživné. Hydratují, zjemňují a chrání. Postarají se o pružnost pokožky a její úlevu. Starají se také o smysly a jejich vůně zaručí okamžitou teleportaci mezi stromy, polní byliny a květiny. Tělový balzám Polní a tělový balzám Lesní stojí za Vaši pozornost - něžně a účinně se postarají o vaši pokožku.

Krémy na ruce

Buďme upřímní: ruce to nemají lehké. Zpravidla je nejčastěji umýváme a nejméně často mažeme. Jsou vystavené detergentům, mechanickému poškození, vypořádání se s různými povětrnostními podmínkami - potřebují pravidelnou péči. Promažte a vyživte je, aby byly hladké, měly zdravou barvu a byly řádně chráněny. Glycerin v našich krémech na ruce prodlužuje vlhkost zadrženou v pokožce, ruce jsou jemnější a případné podráždění se rychleji hojí. V receptech krémů na ruce Dýně a kardamom a Rakytník a bergamot najdete blahodárné oleje, veganský lanolin, inulin, vitamín E a esenciální oleje, díky nimž se tato tak trochu rozumná povinnost promění v ten nejpříjemnější rituál.

Krémové deodoranty

O podpaží se v našem kosmetickém týmu stará již sedm pomocníků. Dvě neparfémované, dva bez jedlé sody, ale s hydroxidem hořečnatým – dokonce existuje jeden, který obě tyto vlastnosti spojuje. Všechny krémové deodoranty jsou účinné a - co můžeme říci na základě názorů tisíců lidí a tisíců podpaží - účinné. Mají dobré, přírodní ingredience a díky jejich promyšlené receptuře jsou dobré pro každodenní použití, v posilovně i v tropech. Glycerin v nich hraje dvojí roli: jednak zvláčňuje pokožku a zklidňuje případné podráždění, které se jí může stát. Na druhou stranu zabraňuje vysychání kosmetiky. Nutno přiznat, že obě mise plní na jedničku.

Krém na obličej

Glycerin obohacuje četné hydratační krémy. Je také přítomen v našem výživném pleťovém Rostlinném krému. Objevuje se v ušlechtilé společnosti četných olejů s cennými vlastnostmi, extraktů, vitamínu E, esenciálních olejů a alantoinu. Glycerin spolu s propandiolem plní roli zvlhčovadla - hydratují, starají se o to, aby pleť neztrácela vodu, chrání ji a působí jako nosiče účinných látek. Bez nich by to nebylo ono a je to výživné, regenerační a prostě fajn.

Čistý glycerin jako doplněk domácí kosmetiky

Díky univerzálnímu použití glycerinu se rozhodně vyplatí používat při výrobě vlastní kosmetiky nebo k obohacení přípravků pro každodenní péči o pleť, tělo a vlasy. Čistý rostlinný glycerin koupíte v lékárně nebo dobré prodejně surovin. Přidejte z něj pár kapek do krému, peelingu nebo DIY masky – účinné látky se díky němu dostanou do hlubších vrstev pleti a budou působit efektivněji. Glycerin funguje skvěle jako složka tekutin, proto se vyplatí přidat ho do gelu na mytí obličeje a mýdla nebo sprchového gelu. Pokud vyrábíte mýdla, obohaťte je o glycerin, přidejte ho do mléka nebo tělového krému. Nechte tuto surovinu stát se součástí šamponu, kondicionéru nebo vlasové masky. Do hydrosolu můžete přidat i glycerin, který použijete jako vlasovou mlhu. Tato surovina v kombinaci s dalšími hydratačními složkami a heřmánkovým hydrolátem bude zase perfektní jako tonikum. Skladujte glycerin při pokojové teplotě, mimo zdroje světla a tepla. A používejte jej často, protože to opravdu stojí za to!